> VýukaSkip Navigation Links > Theales > Theaceae 

Theaceae / čajovníkovité

☿ n. ♀ ♂ ∗ K4-7 C4-∞ A∞ G(3-5)

Morfologické znaky čeledi

Stromy, keře, dřevnaté liány často se sekrečními buňkami a kanálky; v základním pletivu roztroušené sklerenchymatické idioblasty. Listy jednoduché, střídavé; plodem je tobolka nebo bobule.

Fytochemické znaky čeledi

Rostliny produkují třísloviny a další polyfenoly (katechiny, flavonoidy), ellagovou a gallovou kyselinu, triterpenické saponiny, alkaloidy (purinové báze), anthrachinony a kumariny.

  • Camellia sinensis (syn. Thea sinensis) / kamélie čínská (Čajovník čínský)
    Květy mají pětibratré tyčinky; plodem je tobolka. Rostlina pochází z deštných asijských lesů. Dnes je pěstována v Asii od Sri Lanky po Gruzii a v Africe. Rozlišuje se mnoho komerčních typů suroviny v závislosti na botanické odrůdě, stáří listů, způsobu zpracování a geografickém původu. Nejčastěji se rozlišují tyto obchodní druhy suroviny: zelený čaj (stabilizovaný, rychle sušený, rolovaný), černý čaj (nejdříve rolovaný, poté fermentovaný a nakonec sušený), Oolong čaj (polofermentovaný). Kvalitní surovina obsahuje až 4 % purinových bází (kofein = thein, theofylin, teobromin) a až 25 % polyfenolů (především tříslovin) aj. Sbírají se listy 4-7 cm dlouhé (čínské čajovníky) nebo až 20 cm (asámské čajovníky), tmavozelené barvy; jsou tuhé a voskovité. Sběr začíná 4 roky po výsadbě. Listy se sbírají jako tzv. fleše obsahující vrcholový pupen a 1-3 listy pod ním.
    Čajovníkové plantáže v Malajsii
    Fytofarmakologie
    V tabulkách jsou uvedeny různé metabolity vytvářející se v rostlině a jejich biologická aktivita v lidském organismu:
     
    Produkty metabolismu druhů rodu Camellia
    v současnosti je popsáno více jak 100 definovaných sloučenin, většinou druhu Camellia sinensis (obsah listů)
    • Puriny: Kofein,teobromin, teofylin, xantin, adenin
    • Polyfenoly: katechiny, gallokatechiny, epigalokatechiny (fermentací přechází na charakteristická barviva černého čaje), dimerické galláty procyanidinu a prodelfinidinu, dimerické galláty flavan-3-olů (teasinensiny), acylované flavan-3-oly, tropolony, flavonoly a jejich glykozidy
    • Fenolové kyseliny: chlorogenová, gallová, ellagová, p-kumarylchinová
    • Kumariny: umbeliferon, skimin, skopoletin
    • Saponiny: teafolisaponin
    • Fytosteroly: spinasterol, tyfasterol, teasteron, spinasterol, stigmastenol
    • Neproteinové aminokyseliny: putrescin, teanin, S-methylmethionin
    • Další kyseliny: jablečná a šťavelová
    • Cukry
    • Silice: kadinen, linalol, geraniol, ionony
    • Další látky: dimethylsulfid, acetaldehyd, izobutyraldehyd, akrolein
      Biologická aktivita extraktu ze zeleného čaje a jeho složek
    Farmakologické studie
    • Polyfenoly: Chemoprotektivní, antiproliferativní, antitumorózní a antioxidační účinek; antivirový efekt (rotaviry); Inhibice xanthinoxidasy (redukce tvorby kyseliny močové)
    • Kofein: Centrálně stimulační a antidepresivní účinek; antagonista adenosinu (diuretický efekt); ionotropní účinek; stimulace sekrece v GIT, glykolýzy a lipolýzy; antagonismus bradykininu a prostaglandinů (protizánětlivý úč.)
    • Antimikrobní efekt proti původcům zubního kazu, antiplakový efekt
    • Stimulace detoxifikačních enzymů, inhibice tvorby NO
    • Epigalokatechiny inhibují efekt UVB na pokožku, redukují peroxidovou oxidaci
    Klinické studie
    • Signifikantní zvýšení antioxidační aktivity plazmy
    • Antitumorózní účinek (androgen-dependentní karcinom prostaty, karcinom prsu, kolorektální karcinom)
    • Protizánětlivý účinek (colitis)
    • Prevence zubního kazu – antiplakový účinek
    • Hypoglykemický účinek účinek NIDDM
    • Hypocholesterolemický účinek, redukce celkového cholesterolu a LDL.
    • Antiobezitní založený na thermogenním účinku a oxidační kapacitě tuků
    • Účinek purinových alkaloidů: stimulace CNS, srdeční aktivity atd.
      
  • Camellia japonica / čajovník japonský
    Nízké stromy s velkými květy, pěstované pro ozdobu.
    Některé druhy čajovníku jsou pěstovány pro vysoký obsah nevysychavého oleje v semenech (C. oleifera).
Media